Meerderheid afgedankte apparaten is te repareren!

Een ruime meerderheid van de afgedankte apparaten is redelijk eenvoudig te repareren. Dat hebben Repair Café-reparateurs bewezen bij het tv-programma Factcheckers, dat op 8 februari werd uitgezonden bij de NPO.

Honderd apparaten, twaalf reparateurs, één opdracht

De redactie had honderd afgedankte apparaten verzameld in een grote hal in Amsterdam. Twaalf Repair Café-reparateurs uit het hele land kregen drie uur de tijd om de spullen te repareren. Aan het eind van die drie uur stonden 63 apparaten in het vak ‘gerepareerd’. Daaronder waren een elektrische piano, een wasmachine, een friteuse, een blender, een koffieapparaat, een boormachine, een stofzuiger, diverse lampen, een broodrooster, een ventilator en een platenspeler. Een elektrische heggenschaar bleek gewoon nog te werken; een polaroid-camera (inclusief fotorolletje) deed het weer met twee nieuwe batterijen. Andere apparaten waren zelfs nog nooit gebruikt.

Presentator Joep van Deudekom had zelf een kapotte broodrooster meegenomen. Reparateur Frans Icke kreeg deze weer aan de praat. Foto: Martine Postma

Bekijk de uitzending van Factcheckers via NPO Start
Lees het artikel op de Factcheckers website